(8 sept 24) Skördetid i vinmakaren Botond Barcsas ekologiska vingård i distriktet Neszmély, Ungern

Vi deltog i skörden hos den kunniga vinodlaren och vinmakaren Botond Barcsa, som säsongsvis jobbar på Kullabergs Vingård i Sverige samtidigt som han håller vinproduktionen igång på sin egen mark. Allt sköts ekologiskt vilket snabbt märks då man är på plats. Mångfalden insekter som surrar bland rankorna och diversiteten av örter som finns mellan raderna av vinstockar är slående.

Vingården är vackert belägen i ett av Ungerns 22 vindistrikt, Neszmély (1453 hektar), på en sluttning med utsikt över floden Donau med Slovakien som breder ut sig på andra sidan. Jorden utgörs av en porös kalciumrik lössjord som historiskt skapats av eroderad berggrund som förts dit av vindar.

Druvorna till de fantastiska viner som Botond framställer består mestadels av traditionella ungerska sorter, med namn som Furmint (känd från Tokajerviner), Királyleányka (med betydelsen ”den lilla prinsessan”), Olaszrizling (även känd som Welschriesling) och Hárslevelű (vilket betyder ”lindbladig”).

Till Arkivet